top of page
ALLART! Michan Mijsbergh.jpg

MICHAN MIJSBERGH

30 april - 22 mei

Michan Mijsbergh 1990


Afgestuurd aan het Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, woont en werkt in Den Haag.


Michan produceert tekeningen, schilderijen, collages en sculpturen. In de verschillende disciplines is er een duidelijke beeldtaal herkenbaar. Welke op het eerste aanzicht hard, bijna schreeuwerig overkomt. Zeker de canvas werken hebben een intense signaalwerking. Dankzij de combinatie van diepe zwarte lijnen en felle kleuren ontstaat er afbeeldingen die als plakplaatjes op het oppervlak lijken gemonteerd.


De vormen en kleuren ogen misschien schreeuwerig en strak, toch stralen de werken iets kinderlijks/naïefs en expressionistisch uit. Het formaat van de meeste werken zijn ook ingetogen en bijna intiem te noemen. Dit geld ook voor de verf opbreng. Op het eerste aanzicht is de verf in dikke zuivere lagen aangebracht, maar bij bestudering doet het denken aan een craquelé effect. De opperste laag van de verf lijkt te breken, waardoor de onderlaag zichtbaar wordt. Hierdoor lijkt het alsof de verf ieder moment eraf kan vallen. Dit zorgt voor een bijna fragiele uitstraling, wat de intimiteit benadrukt.


Het kader wat in elk werk een terugkerend thema is, wekt de suggestie van een raam of tv-scherm, waarin een cartoonachtige voorstelling zich afspeelt, een soort schijn- of fantasiewereld, waarin abstractie en patronen uit het dagelijks leven lijken te versmelten.

De organische vormen die zich daarin afspelen hebben iets “uncannies” met een menselijk lichaam. In sommige gevallen lijkt het of de organische vormen zich op een vreemde wijze verhouden tot een menselijk lichaam. In deze vormen is soms een menselijk hoofd en/of romp te herkennen. Maar wanneer je dichterbij komt, lijken de bijbehorende menselijke gelaatstrekken te zijn vervangen door wilde abstracte penstreken, die een obscure vlezige vorm als resultaat hebben. Wat dit oplevert zijn intieme, obscure werken die met hun sterke signaalwerkingen, bijna iconisch overkomen.

bottom of page