top of page

X WAARDART

SYMBIOSE


De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met WaardArt;
de kunstenaarsvereniging van West Betuwe. De werken van de kunstenaars versterken elkaar door samen te werken. De verscheidenheid in fragiliteit, mediums, kleur, grootte en materialiteit, zorgt ervoor dat er symbiose ontstaat.

CV 20200820-50x60(1).jpg

CHARLOTTE VONK

Charlotte maakt schilderijen en collages op doek. Met gouache en acrylverf maakt ze niet-figuratieve composities, opgebouwd uit platte vlakken en lijnen in een palet van meestal uitgesproken kleuren. De werken blijven vaak zonder titel, maar de schilderijen zijn in al hun eenvoud leesbaar.

Charlotte Vonk werd geboren op 1 mei 1957 in Duiven. Ze volgde de opleiding Fine Arts aan de Kunstacademie in Arnhem en behaalde haar diploma in 1982. Na haar afstuderen verhuisde ze naar Amsterdam, en begon ze te werken als illustrator voor diverse tijdschriften, waaronder Viva, Opzij, Marie Claire, NS-personeelsblad en Allerhande. Daarnaast heeft ze ook illustraties gemaakt voor boeken van uitgeverijen zoals Querido, Zwijssen en Ploegsma. Ze heeft tevens illustraties verzorgd voor televisieprogramma’s, waaronder Sesamstraat.
 
In 1998 heeft Charlotte samen met Christoph, die hier ook exposeert, een bedrijf opgericht dat zich richtte op toerisme in Amsterdam. In die tijd kwam het internet op. Hun zeer succesvolle website bood toeristen van over de hele wereld de mogelijkheid om accommodaties te vinden in Amsterdam. Als pioniers op dit gebied hebben ze met veel plezier aan deze onderneming gewerkt. Tussen de bedrijven door bleef Charlotte schilderen en tekenen.

In 2017 verhuisden Charlotte en Christoph naar Acquoy, waar Charlotte meer ruimte had om het schilderen serieus op te pakken. Door zich aan te melden bij Waardart kreeg ze de mogelijkheid om haar werk te laten zien en dat heeft uiteindelijk ook geleid tot de huidige tentoonstelling.

Christoph Blans.jpg

CHRISTOPH BLANS

Christoph Blans is geboren in 1958 in Bussum en woonde vervolgens in Parijs, Berlijn, Amsterdam en nu in Acquoy. Hij is schrijver, fotograaf en beeldhouwer. Hij heeft zich van jongs af aan beziggehouden met het schrijven van fictie en zijn werk is gepubliceerd in literaire tijdschriften, waaronder de Revisor en de Tweede Ronde. Zijn eerste boek met 15 korte verhalen is recent uitgekomen.


Naast het schrijven houdt Christoph zich ook bezig met fotografie, waarbij hij zijn telefoon gebruikt om foto's te maken. Hij is altijd alert en slaagt erin om een bepaalde sfeer in zijn foto's te vangen. Zijn foto's zijn vaak dromerig, soms vrij realistisch en soms abstract. Hij laat de foto's afdrukken als Piëzografie bij Ruijgrok in Amsterdam en maakt er associatieve beeldverhalen van door ze per twee of drie te rangschikken.


Sinds Christoph naar Acquoy is verhuisd, is hij begonnen met het maken van beelden van hout. Hij gebruikt oude en nieuwe houten palen die hij bewerkt met zagen en beitels. Zijn beelden zijn streng en geometrisch van vorm, maar worden ook bepaald door de textuur en tekening van het hout. Het voltooide beeld wordt behandeld met lijnolie en soms van kleur voorzien door het hout te branden of te beschilderen.


Voor Christoph is het medium of de materiaalkeuze niet bepalend voor wat hij doet. Hij stort zich graag in het onbekende en onderzoekt hoe hij zich op verschillende manieren kan uitdrukken.

Soraya van Houwelingen - liggend persoon in het groen.jpg

SORAYA VAN HOUWELINGEN

Soraya van Houwelingen (1960) woont en werkt in Heesselt waar zij ook schilderlessen en workshops verzorgt. Ze volgde haar opleiding in Utrecht aan de SOL en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amersfoort. Na haar opleidingen kreeg Soraya een startstipendium van het Fonds voor de Beeldende Kunst en heeft sindsdien vele malen geëxposeerd en haar bijdrage geleverd aan de nodige kunstevenementen. Naast olie- en acrylverf werkt zij met de meest uiteenlopende media:

kranten, textiel, persoonlijke memorabilia, zand en organisch materiaal zijn terug te vinden in veel van haar werk. Vaak laat zij zich inspireren door mensen in haar directe omgeving. Hoewel veel van haar werk als portretten kunnen worden gecategoriseerd zijn het vaak geen portretten in de traditionele zin van het woord, eerder vertegenwoordigen ze een emotie of herinnering. Belangrijke thema’s in Soraya’s werk zijn verval, kwetsbaarheid, agressie, seksualiteit en de dood.


De geëxposeerde schilderijen zijn gemaakt tijdens de Corona pandemie.
'In plaats van met mensen omringde ik me met planten. Mijn atelier stond er vol mee. Ze vragen maar een klein beetje aandacht en verzorging en belonen je met groei en bloei of blijven toch nog net in leven. Je kunt ze vermeerderen en al hun nazaten en klonen uitdelen. Daar hoor je ze niet over klagen. Planten brengen rust en hebben een helende werking. Ze zijn stil en leven toch.'

vogelmees - Saskia van Herenwaarden.jpg

SASKIA VAN HERWAARDEN

Groots en meeslepend op de vierkante centimeter. Immer nieuwsgierig naar de kleine wereld om haar heen onderzoekt Saskia de essentie van levende en soms ook dode wezens. Papier en inkt zijn tegenwoordig haar geliefde materialen om mee te werken. Kliederen met dikke kwasten en fijn penseel gebruikmakend van natuurlijke inkten en pigmenten. Kwast wordt in inkt gedoopt en raakt het papier aan, er ontstaat een beeld. Dieren komen in een penseelstreek tot leven, haas, vogel, hond, pad, slak, soms wordt inkt een boom, of mens. Als geen ander weet Saskia te betoveren en bezielen met haar tekeningen en installaties. Met flair, zonder franje, met
een knipoog, zonder loze beloften over een groenere wereld. Want Saskia verwerkt wat anderen niet meer gebruiken. Afkomstig uit haar ouderlijk huis of haar tuin, van papier tot pigmenten, alles is welkom in de nieuwe droomwereld van Saskia. Omdat het allemaal wel wat duurzamer mag, en omdat het resultaat zo poëtisch mooi is. Ze heeft ooit iemand horen zeggen dat kunst troost kan bieden, dat vindt ze een mooie gedachte.

‘Art might simply be the awareness of how we might
create self. That we do. What happens, and then, what
we do about it. The story. And the expression of that’
Jude Hill

‘The residual purpose of art is purposeless play’
John Cage

‘The reason we are here is not to suffer or work, but to
have a really really really really good time’
Laurie Anderson

bottom of page